Wednesday, February 3, 2010

Panas vs Hujan


Sejak akhir-akhir ini cuaca memang terasa terik. Tekak terasa kering, badan juga terasa bahang. Ramai juga di kalangan kita yang jatuh sakit. Murid kita pun ramai yang demam, batuk dan selsema.

Mari kita lihat keadaan sekarng dari perspektif yang lain. Tinggalkan sebentar fenomena alam, kaji cuaca dan segala macam faktor penyebab yang kita dengar sebelum ini.

Allah Subhanahu wa taala berfirman di dalam surah Nuh ayat 10-12 :Ertinya : "Maka aku katakan kepada mereka : "Mohonlah (ISTIGHFAR) keampunan kepada Tuhanmu, -sesungguhnya Dia Maha Pengampun. Nescaya Dia akan mengirimkan hujan kepadamu dengan lebat. Dan memperbanyakkan hartamu, dan mengadakan untukmu kebun-kebun dan mengadakan (pula didalamnya) sungai-sungai." (Surah Nuh : Ayat 10 hingga 12).

Qurtubi rahimahullah mengatakan :

Ayat ini menggambarkan bukti dan petunjuk bahawa ISTIGHFAR mampu MENURUNKAN HUJAN dan rezeki. Ada seorang lelaki mengadu kepada Hasan Basri tentang Al-Judab (kemarau), maka menjawab Hasan Basri : ASTAGHFIRULLAH!


Rasulullah Solallahu 'Alaihi Wasallam bersabda :"Sesiapa yang banyak ISTIGHFAR, Allah akan menjadikan baginya setiap kedukaan kesenangan, setiap kesempitan, ada jalan keluar, dan mengurniakan rezeki dari yang tidak disangka". (Hadith Riwayat Ahmad dan Abu Daud).

Rasulullah Solallahu 'Alaihi Wasallam beristighfar sebanyak 100 kali sehari pagi dan petang :

ﺃﺴﺘﻐﻔﺮﺍﷲﻭﺃﺘﻭﺏ ﺇﻠﻳﻪ


Astaghfirullah wa atubu ilaihi yang bermaksud :

"Aku memohon ampun daripada Allah dan aku bertaubat kepada-Nya." (Riwayat al-Bukhari serta Fathul Bari 11/101, Muslim 4/2074)

Ada juga doa turun hujan atau dipanggil Doa istisqa' :اللَّهُمَّ أَغِثْنَا، اللَّهُمَّ أَغِثْنَا، اللَّهُمَّ أَغِثْنَا

"Ya Allah, turunkan hujan kepada kami. Ya Allah, turunkan hujan kepada kami. Ya Allah, turunkan hujan kepada kami."(HR. Al-Bukhari dalam Kitabul Istisqa`, bab Al-Istisqa` fil Masjidil Jami', no. 1013, dan Muslim dalam Kitabul Istisqa`, bab Du'a` fil Istisqa`,no. 2075, dari Anas radhiyallahu 'anhu).

Semoga kita dapat bersabar menghadapi ujian ini. Wallahualam.


Sumber gambar ayat Quran: http://ainyanunalif.blogspot.com/

Sumber gambar hujan : http://www.chitambo.com/clouds/cloudshtml/precipitation.html

No comments: